طبق یک مطالعه، حداقل 23 میلیون نفر در سراسر جهان در دشت های سیلابی زندگی می کنند که توسط غلظت های بالقوه مضر زباله های سمی ناشی از فعالیت های معدنی فلزی آلوده شده اند. دانشمندان بریتانیایی 22609 معدن فلزی فعال و 159735 معدن متروکه فلزی جهان را بررسی کرده و میزان آلودگی ناشی از آنها را محاسبه کردند.

مواد شیمیایی می توانند از عملیات معدنی به خاک و آبراه ها نفوذ کنند. محققان می گویند معادن آینده باید “بسیار دقیق” برنامه ریزی شوند.

پروفسور مارک مکلین از دانشگاه لینکلن که رهبری این تحقیق را بر عهده داشت، می‌گوید: این امر به‌ویژه به دلیل افزایش تقاضا برای فلزاتی که از فناوری باتری و برق‌رسانی پشتیبانی می‌کنند، از جمله لیتیوم و مس، بسیار مهم است.

او به خبرگزاری بی‌بی‌سی گفت: «ما مدت‌هاست که از این موضوع اطلاع داریم. “آنچه برای من نگران کننده است میراثی است که از این فاجعه باقی می ماند – آلودگی معادن متروک هنوز میلیون ها نفر را تحت تاثیر قرار می دهد.”

این یافته ها که در ژورنال Science منتشر شده است، بر اساس مطالعات قبلی این تیم در مورد چگونگی حرکت و تجمع آلودگی ناشی از فعالیت معدنی در محیط زیست است.

دانشمندان داده هایی را در مورد فعالیت های معدنی در سراسر جهان جمع آوری کردند که توسط دولت ها، شرکت های معدنی و سازمان هایی مانند سازمان زمین شناسی ایالات متحده منتشر شد. این شامل محل هر معدن، چه فلزی است که استخراج می‌کند و اینکه آیا فعال یا متروک بوده است.

پروفسور مکلین توضیح داد که اکثر فلزات حاصل از استخراج فلزات در رسوبات موجود در زمین به هم متصل می شوند. “این مواد – فرسایش یافته از نوک زباله معدن، یا در خاک آلوده – است که به کانال های رودخانه ختم می شود یا [می تواند] در دشت سیلابی رسوب شود.”

پروفسور مکلین و همکارانش از آنالیزهای میدانی و آزمایشگاهی که قبلا منتشر شده بود استفاده کردند تا بفهمند این رسوب آلوده به فلز تا چه اندازه به سمت پایین سیستم های رودخانه حرکت می کند.

این داده ها به دانشمندان این امکان را داد تا مدلی کامپیوتری تولید کنند که می تواند وسعت کانال های رودخانه ها و دشت های سیلابی در سراسر جهان را که توسط زباله های معدن آلوده شده اند را محاسبه کند.

کریس توماس، استاد دانشگاه، گفت: «ما منطقه‌ای را که احتمالاً تحت تأثیر قرار می‌گیرد نقشه‌برداری کردیم، که وقتی آن را با داده‌های جمعیتی ترکیب می‌کنید، نشان می‌دهد که ۲۳ میلیون نفر در جهان در زمینی زندگی می‌کنند که «آلوده» در نظر گرفته می‌شود.».

وی تأکید کرد: «این افراد تحت تأثیر این آلودگی قرار خواهند گرفت یا خیر، ما به سادگی نمی‌توانیم با این تحقیقات بگوییم و راه‌های زیادی وجود دارد که افراد ممکن است در معرض آن قرار گیرند». اما در بسیاری از این مناطق کشاورزی و آبیاری وجود دارد.

نشان داده شده است که محصولاتی که در خاک های آلوده رشد می کنند یا توسط آب آلوده به زباله های معدن آبیاری می شوند، حاوی غلظت بالایی از فلزات هستند.

دانشمندان در مقاله خود توضیح دادند: “حیواناتی که در دشت های سیلابی چرا می کنند، ممکن است مواد گیاهی و رسوبات آلوده را بخورند، به خصوص پس از سیل، زمانی که رسوبات تازه غنی از فلز رسوب می کنند.”

پروفسور مکلین افزود: “با تغییرات آب و هوایی و سیل های مکرر، این میراث [آلودگی] بیشتر گسترش خواهد یافت.”

پروفسور جیمی وودوارد از دانشگاه منچستر که در این مطالعه شرکت نداشت، گفت: این تحقیق تهدید ناشی از “آلودگی خاموش” ذخیره شده در دشت های سیلابی را برجسته می کند. “ما باید درک بهتری داشته باشیم که آلاینده‌ها چگونه در محیط منتقل می‌شوند و کجا ذخیره می‌شوند. این به ما امکان می‌دهد خطرات را ارزیابی کنیم و آنها را کاهش دهیم. به عنوان مثال، علفزارهای شدیداً آلوده دشت سیل‌آلود نباید برای چرای دام استفاده شوند.”

محققان در مطالعه خود خاطرنشان کردند که استخراج فلزات نشان دهنده “قدیمی ترین و پایدارترین شکل آلودگی محیطی بشر” است. ضایعات حاصل از معادن از 7000 سال پیش شروع به آلوده کردن سیستم های رودخانه ای کردند.