اگر پارلمان پیشنهاد دولت برای افتتاح منطقه فراساحلی که بزرگتر از بریتانیا میباشد را به رغم درخواست های بین المللی برای توقف جهانی، تصویب کند، نروژ ممکن است اولین کشوری باشد که استخراج معادن تجاری در اعماق دریا را آغاز می کند. مجلس قرار است پاییز امسال لایحه دولت را بررسی کند.
چرا نروژ می خواهد مواد معدنی بستر دریا را استخراج کند؟
دولت می گوید استخراج معادن در اعماق دریا می تواند به اروپا کمک کند تا وابستگی خود را به چین برای تامین مواد معدنی حیاتی مورد نیاز برای ساخت باتری خودروهای الکتریکی، توربین های بادی و پنل های خورشیدی کاهش دهد. همچنین بخشی از استراتژی نروژ برای توسعه صنایع دریایی جدید است زیرا انتظار میرود صادرات نفت و گاز خارج از کشور به تدریج کاهش یابد.
دولت چه پیشنهادی دارد؟
دولت اقلیت کارگری پیشنهاد کرده است که حدود 280000 کیلومتر مربع (108000 مایل مربع) از مناطق اقیانوسی بین جزیره یان ماین و مجمع الجزایر سوالبارد باز شود. این طرح پیشنهادی از اصولی مشابه با گشایش مناطق فراساحلی برای اکتشاف نفت و گاز پیروی می کند. از کل منطقه پیشنهادی، مناطق یا بلوکهای کوچکتر به شرکتها ارائه میشود تا آنها اقدام به کاوش و تولید کنند.
در حالی که قوانین بین المللی برای استخراج مواد معدنی از بستر دریا هنوز تعیین نشده است، نروژ نیازی به صبر ندارد، زیرا قصد دارد مواد معدنی را در فلات قاره گسترده خود کاوش کند.
نروژ می خواهد چه مواد معدنی را از بستر دریا استخراج کند؟
یک نظرسنجی با حمایت دولت مقادیر «قابل توجهی» از فلزات و مواد معدنی، از مس گرفته تا عناصر خاکی کمیاب را نشان داد. این مواد معدنی در سولفیدهای چند فلزی یا به اصطلاح «سیگاران سیاه» در عمق حدود 3000 متر (9842 فوت) یافت شدند. این جایی است که آب دریا با ماگما تماس می گیرد که از طریق شکاف های تکتونیکی از طریق سطح بالا می آید و سپس با حمل فلزات و گوگرد محلول به عقب برگردانده می شود.
عناصر خاکی کمیاب مانند اسکاندیم نیز در پوستههای منگنز که با سرعت یک سانتیمتر (۰.۴ اینچ) در هر میلیون سال روی سنگهای بستر رشد میکنند، یافت شدند. بررسی های نروژی رسوبات پوسته ای با ضخامت تا 40 سانتی متر را ثابت کرده است.
آیا حیات در ته بستر دریا وجود دارد؟
در اعماق بیش از 1000 متر (0.62 مایل)، نور وجود ندارد، دما نزدیک به انجماد است و فشار آب بالا است. با این حال، حیات وجود دارد و دانشمندان گونههای منحصربهفردی را یافتهاند که در اطراف منافذ هیدروترمال فعال زندگی میکنند، مانند مرجانها، کرمهای لولهای و میکروارگانیسمها. اطلاعات کمی در مورد نحوه عملکرد این اکوسیستم ها وجود دارد.
چه خطراتی برای محیط زیست وجود دارد؟
یک مطالعه که به سفارش دولت انجام شده است گفته است که این تأثیر، ماهیت محلی خواهد بود و محدود به منطقه واقعی در حال استخراج است. همچنین گفت که تأثیر آن بر شیلات حداقل خواهد بود.
شرکتها میگویند قصد دارند مواد معدنی را از دریچههای هیدروترمال غیرفعال استخراج کنند، جایی که تنوع زیستی کمتر است، اما برخی از دانشمندان میگویند نگران هستند که این عمل بتواند گونهها را حتی قبل از کشف آنها از بین ببرد.
پیشنهاد دولت توسط برخی گروههای سبز مانند صندوق جهانی حیات وحش و همچنین توسط آژانس محیط زیست خود مورد انتقاد قرار گرفته است که میگوید شکافهای دانش در مورد زیستشناسی اعماق دریا برای تصمیمگیری در مورد افتتاح بسیار بزرگ است.
کشورهای دیگر چه می گویند؟
دانمارک گفت که مطالعه زیست محیطی نروژ برای افتتاح این منطقه به اندازه کافی خوب نیست، در حالی که ایسلند حقوق انحصاری نروژ برای اکتشاف مواد معدنی بستر دریا در نزدیکی مجمع الجزایر سوالبارد قطب شمال را زیر سوال برده است. نروژ بخشی از اتحادیه اروپا نیست، اما یکی از اعضای بازار واحد اروپا است. برخی از تحلیلگران گفته اند که دیدگاه اتحادیه اروپا در مورد این موضوع برای برنامه های اسلو حیاتی است.
نروژ توسط جاه طلبی های اتحادیه اروپا برای تنوع بخشیدن به واردات مواد معدنی حیاتی و تقویت تولید محلی تشویق می شود. با این حال، پارلمان اروپا همچنین از کشورهای عضو خواسته است تا از توقف جهانی استخراج معادن از بستر دریا حمایت کنند. کمیسیون اروپا نیز از تعلیق معادن در اعماق دریا تا زمانی که اطلاعات بیشتری در مورد خطرات آن معلوم شود، حمایت کرده است.
چگونه مواد معدنی را از بستر دریا استخراج می شود؟
هیچ فناوری تجاری در دسترس برای تولید مواد معدنی بستر دریا وجود ندارد، اگرچه برخی از ماشینها برای آزمایش تولید در سایر نقاط جهان ساخته شدهاند. محققان نروژی از روباتهای زیردریایی و ماشینهای حفاری برای جمعآوری نمونههای معدنی در کف اقیانوس استفاده کردند.
استخراج مواد معدنی از بستر دریا در نروژ احتمالاً شامل بریدن و خرد کردن سنگها قبل از بیرون آوردن آنها به سطح میشود. برخی از شرکتهای نروژی که فناوری و خدمات را به صنعت نفت ارائه میکنند، به دنبال استخراج معادن در اعماق دریا هستند.