نوسانات قیمت در بازار فولاد و محصولات فولادی پرمصرفی چون لوله و پروفیل مبلی بسیار پیچیده بوده و چندین و چند عامل گوناگون داخلی و خارجی در آن دخیل هستند. عواملی چون عرضه و تقاضا، قیمت مواد اولیه، قیمت انرژی طی فرآیند تولید، هزینه ی حمل، نوسانات قیمت ارز، فرآیند های تخصصی و محدوده زمانی. تحت نظر داشتن تمامی این عوامل کار بسیار دشواری است ، علاوه بر آن نوسان قیمت لوله و پروفیل مبلی به همین چند عامل محدود نمی شود. شاید بتوان گفت این چند عامل مهمترین و اصلی ترین دلایل برای نوسانات قیمت ها هستند.
۱.عرضه و تقاضا : درست مثل تمامی کالا ها، در بازار لوله و پروفیل مبلی هم عرضه و تقاضا عاملی مهم و کلیدی در تعیین قیمت است. هر چه تقاضا بیشتر باشد قیمت هم افزایش پیدا می کند. طی سالیان اخیر عرضه و تقاضا تاثیر قابل توجهی بر قیمت بازار فولاد به ویژه لوله و پروفیل مبلی گذاشته است چرا که به طور چشم گیری موارد مصرف آن در صنایع سبک و سنگین افزایش پیدا کرده است.
۲. قیمت مواد اولیه : ماده ی اولیه تولید لوله و پروفیل مبلی، ورق روغنی و ماده اولیه ی تولید خود ورق روغنی آهن قراضه و سنگ آهن است. هر گونه محدودیت در عرضه ی آن ها باعث کاهش تولید و طبق قانون عرضه و تقاضا باعث افزایش قیمت می شود. علاوه بر عرضه و تقاضا، قیمت انرژی نیز بر قیمت تمام شده ی مواد اولیه تاثیر قابل توجهی دارد.
۳. قیمت انرژی : انرژی یکی از مهم ترین فاکتور ها در تعیین قیمت است و تقریبا در تمامی مراحل از تولید تا حمل و نقل در حجم بالایی مورد استفاده قرار می گیرد. نوسانات قیمت انرژی هم بر قیمت ورق روغنی و هم قیمت لوله و پروفیل مبلی تاثیر گذار است چرا که در فرآیند تولید هر دو آن ها، میزان قابل توجهی انرژی مصرف می شود.
۴. هزینه ی حمل : این امری کاملا بدیهی است که تولید داخل چه در مورد مواد اولیه و چه در مورد خود مقطع فولادی به نسبت محصولات وارداتی قیمت کمتری دارد چرا که هزینه ی حمل و نقل مواد اولیه و یا خود محصول بعد از تولید هم بر قیمت محصول نهایی افزوده می شود. در مورد محصولات وارداتی علاوه بر هزینه ی حمل و نقل که به دلیل بعد مسافت بیشتر است سیاست های داخلی و خارجی نیز تعیین کننده است.
۵. قیمت ارز : قیمت ارز از دو جهت بر قیمت پروفیل سبک و لوله مبلی تاثیر می گذارد، اول از طریق قیمت جهانی فولاد و دوم به واسطه ی ارزش آن به نسبت پول داخل. در مورد لوله و پروفیل مبلی قیمت ارز با نسبت های متفاوتی قیمت نهایی را دچار نوسان می کند. اگر ورق روغنی به عنوان ماده ی اولیه وارداتی باشد و لوله و پروفیل مبلی در داخل با ورق وارداتی تولید بشود نوسانات ارز به نسبت کمتری قیمت محصول نهایی را دچار نوسان می کند تا زمانی که خود لوله و پروفیل مبلی وارداتی باشد. چرا که علاوه بر ماده ی اولیه، هزینه ی تولید آن نیز بر اساس ارز محاسبه می شود.
۶. فرآیندهای تخصصی لوله و پروفیل مبلی : با توجه به کاربرد گسترده ی این مقطع فولادی در صنایع گوناگون، استفاده از آن ها به شکل خام بعد از تولید خیلی کاربردی نیست به همین دلیل صنعتگران بعد از تولید از انواع فرآیند ها برای رسیدن به شکل مد نظر خود استفاده می کنند. فرآیند هایی چون برشکاری، کشش، پلیش، خمکاری و آبکاری. تمامی این فرآیند ها با توجه به کیفیت، حجم، دستگاه ها و ماده اولیه شان به نسبت های متفاوتی باعث افزایش قیمت لوله مبلی و پروفیل مبلی بعد از تولید می شوند.
۷. محدوده زمانی : محدوده زمانی بر تمامی صنایع تاثیر گذار است و فولاد هم مستثنا نیست. تعطیلات، آب و هوا و نوسانات فصلی هم تولید و هم عرضه و تقاضا را می تواند دچار نوسان و حمل و نقل را دشوار کند.
حتی این هفت عامل اصلی نیز با نسبت های برابری بر قیمت ها تاثیر نمی گذارند. عرضه و تقاضا، قیمت انرژی و مواد اولیه تاثیر بیشتری به نسبت هزینه ی حمل و قیمت ارز دارند. فرآیند های تخصصی را هم به دلیل آن که بعد از تولید و در صورت نیاز تولید کننده انجام می شوند، نمی توان عاملی ثابت و همیشگی در نظر گرفت.
:REFERENCES
?What factors influence the price of steel
?WHAT FACTORS AFFECT THE PRICE OF STEEL