خبری که چند روز پیش توسط رضا شهرستانی، عضو هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران مطرح شد
وی اعلام کرد سرنوشت سه میلیون تن فولاد در ایران در زنجیره تولید و صادرات نامعلوم است. رقمی که حدودا معادل ۱۰درصد فولاد کشور است.
وی اشاره کرد: در سال گذشته بیش از ۳۰ میلیون تن فولاد در کشور تولید شده است که ۱۵ میلیون تن در داخل کشور مصرف شده است و ۱۲ میلیون تن صادر شده است. بنابراین سه میلیون تن فولاد در زنجیره مصرف و صادرت گم شده است. آمارهای ظاهری و آمارهای واقعی همخوانی ندارد و به نظر می رسد قاچاق شده است.
دو ماه پیش نیز اقتصادنیوز از عدم رعایت شیوه نامه فولاد خبر داده بود.
همچنین اقتصاد آنلاین با انتشار خبر گم شدن ۵۰۰ هزار تن ورق فولادی اعلام کرده بود: نبود یک سیستم منسجم در وزارت صمت، رانتهای میلیاردی در حوزه ورق را به همراه داشته است.
اما سرپرست معاونت معادن و صنایع معدنی وزارت صمت اعلام کرد هیچ فولادی گم نشده است و آمار و ارقام اعلام شده صحیح نیست.
اسدالله کشاورز در گفتگوی زنده تلویزیونی اظهار کرد:
تولید واقعی شمش فولاد ۲۹ میلیون تن بوده که از این میزان ۲۲.۲ میلیون تن در داخل کشور مصرف شده و حدود ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن صادرات بوده است. بنابراین اختلاف تنها ۳۰۰ هزار تن است و این مقدار نیز موجودی کف انبار واحدهای تولیدی مربوط است.
رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن فولاد پیشتر در گزارشی به فارس اظهار داشت :
این گمشدن مربوط به بحثهای آماری است، وگرنه سهمیلیون تن فولاد قابلیت گمشدن ندارد. هنوز انبارگردانی و حسابرسی شرکتهای فولادی نهایی نشده است و معمولا پس از گذشت دو یا سه ماه از شروع سال اینکار انجام می شود. ممکن است بخشی از اختلاف آماری ناشی از موضوع صادراتی باشد که اظهار نشده و به تعبیری، قاچاق شده است.
او همچنین بیان کرد: اعداد و ارقام بنگاههای تولیدی آمار دقیقتری است. با توجه به هزینهبربودن حسابرسی آمارهای کلی ، حسابرسی دقیق صورت نمیگیرد و معمولا حسابرسی آماری در کشور نداریم وهمیشه در آمارها یک باگ وجود دارد.
نادر سلیمانی عضو هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گفتگوی خود با تابناک گفت:
میزان اختلاف میان تولید و صادرات در این حوزه را با توجه به فعالیت بیش از ۱۵۰ واحد تولیدکننده مقاطع طویل فولادی، رقمی قابلاعتنا است.
وی اضافه کرد: هریک از واحدهای تولیدکننده بخشی از محصول خود را در انبار ذخیره میکنند. همچنین مقداری از بیلت و بلوم تولیده شده غیراستاندارد است که با در نظر گرفتن این موارد مقداری اختلاف میان ارقام تولید و صادرات طبیعی است.
او با اتکا به توضیحات ارائه شده، آمار اعلام شده درخصوص گمشدن سهمیلیون تن فولاد را اشتباه خواند و گفت: هیچگونه اسناد و مدارکی درخصوص اثبات این رقم وجود ندارد.
وی همچنین درخصوص گمشدن ۵۰۰ هزار تن ورق فولادی، نیز چنین بیان کرد: باوجود کمبود ورق فولادی و نیاز به این محصول در کشورو محدودیت های صادراتی ارائه شده و بخشنامه ای که درخصوص آزادسازی تعرفه واردات ارائه شده است، قاچاق ورق صرفه و توجیه اقتصادی ندارد و رقم ارائهشده نیزغیرواقعی است