لوله های داربستی برخلاف سایر انواع مقاطع فولادی تنوع خیلی زیادی ندارند و در مقابل حجم مصرف آن ها بسیار بالا است. این مورد می تواند به چند دلیل باشد که اصلی ترین آن ارتفاع زیاد و ابعاد بزرگ ساختمان است. این حجم بالای مصرف در یک پروژه، حساسیت انتخاب درست نوع لوله و مطلوب بودن کیفیت را بیشتر می کند. چرا که انتخاب نمونه ی نادرست به نسبت حجم مصرف، خسارت را هم افزایش می دهد. باتوجه به این مورد انتخاب درست ترین و دقیق ترین نمونه اهمیت دو چندان پیدا می کند. در ادامه به 5 نکته اشاره خواهیم کرد که مدنظر قرار دادن آن ها پیش از خرید لوله داربست، به شما به عنوان خریدار کمک خواهد کرد مناسب ترین گزینه برای کار خود را انتخاب کنید.

1.نوسانات قیمت لوله داربست:

عوامل متعددی بر نوسانات قیمت لوله داربست اثرگذار هستند. مواردی چون جنس لوله، قیمت ورق مصرفی برای تولید، برند یا کارخانه تولیدکننده، سایز و ضخامت لوله ها و بسیار عوامل خارجی چون قیمت ارز و حتی میزان عرضه و تقاضا.

بین تمامی این موارد شاید بتوان گفت ضخامت با تاثیر مستقیمی که بر قیمت، در زمان خرید لوله داربست دارد، مهم ترین عامل است. دو نمونه لوله های داربستی 14 و 17 کیلویی پرکاربرد ترین نمونه های لوله داربستی در صنعت هستند. قیمت لوله داربست 17 کیلویی به واسطه ی اختلاف 3 کیلویی که با نمونه 14 کیلویی دارد قطعا بیشتر خواهد بود. اما برای سازه حساسی چون داربست که مستقیما با سلامت و جان افراد درارتباط است قیمت به تنهایی نمی تواند ملاک مناسبی برای خرید باشد و تمامی جوانب با دقت بالایی باید سنجیده شود.

2.نوع لوله داربست:

لوله های داربستی براساس اجزای تشکیل دهنده ی سازه، نحوه ی نصب و مورد مصرف تقسیم می شوند. داربست مثلثی، چکشی ستاره ای، چکشی کاسه ای، معلق، پایه دار، تک و دوبل از جمله متداول ترین انواع داربست هستند. که هر کدام برای شرایط خاصی مناسب تر و کاربردی تر هستند. برای مثال:

داربستهای مثلثی با فریم های نر و ماده شکلشان عموما برای پل سازی مورد استفاده قرار میگیرند چرا که نصب آنها بسیار ساده و سریع است.

داربست چکشی ستاره ای به لطف سرجک های قابل رگلاژی که درقسمت بالا و پایینی آن نصب میشود برای هر نوع ارتفاع قابل تنظیم است. و به راحتی می توان در آنها اختلاف تراز ایجاد کرد. این ویژگی باعث شده داربست های چکشی ستاره ای برای ساختمان های مرتفع نمونه هایی مناسب و کاربردی باشند.

یا داربست های معلق که برای مواقعی که امکان نصب داربست بر روی زمین وجود ندارد مورد استفاده قرار می گیرند. این داربست ها بر روی نما و در امتداد طول ساختمان تغییر ارتفاع داده و حرکت می کنند. برای پروژه های کوتاه مدت چون تعمیر بخشی از نما یا شست و شو شیشه ها بر روی ساختمان های مرتفع کاربردی هستند.

3.سطح کیفی لوله: 

کیفیت تولید یکی از مهم ترین نکاتی است که پیش از خرید لوله داربست حتما باید به آن توجه داشته باشید. کیفیت تولید شامل کیفیت ورق مصرفی، درزجوش و دقت ابعادی سطح مقطع است.

ورق سالم و مستحکم بدون هرگونه زنگ و آسیب تاثیر زیادی بر کیفیت لوله تولیدی دارد. چرا که مقاطع درزدار در واقع ورق های سیاهی هستند که به لطف خم و جوشکاری تبدیل به لوله شده اند.

درز جوش یا به عبارت بهتر کیفیت جوش نکته ی بسیار مهمی در فرآیند تولید است. درصورتی که درز به درستی و دقت به هم متصل نشده باشد تحت فشار دو لبه از هم باز شده و ساختار لوله به کلی از بین میرود.

دقیق بودن ابعاد لوله نیز باتوجه به تاثیری که بر وزن دارد بسیار مهم است. وزن لوله هم قیمت لوله داربست و هم استحکام نهایی سازه را تحت تاثیر قرار می دهد.

4.کارخانه تولید کننده: 

کارخانه تولید کننده لوله داربست و حتی مجموعه ی تامین کننده ی آن با توجه به این که تا پیش از خرید، خریدار امکان مشاهده و بررسی کیفیت نمونه ی خریداری شده را ندارد، بسیار مهم است.

شهرت و نام خوب کارخانه ی تولیدکننده به خریدار این تضمین را می دهد که بدون نیاز به بررسی کیفیت پیش از خرید نسبت به کیفیت محصول اطمینان خاطر داشته باشد.

مجموعه تامین کننده نیز با در نظر گرفتن نکات ریزی که شاید خریدار به آنها توجه نداشته باشد نقش مهمی در انتخاب لوله درست باکیفیت دارد. آنها در طولانی مدت و به لطف فروش زیادشان با چالش هایی مواجه شده اند که شاید خریدار با آن ها مواجه نشده باشد و راهکاری برای حل آن نداشته باشد. اما این شرکت ها به کمک تجربه ای که در این زمینه دارند به راحتی راهکار مناسب مواجه با این چالش ها را بیابند.

5.وزن لوله داربست: 

وزن لوله داربست باید با درنظر گرفتن چندین پارامتر گوناگون انتخاب بشود. مواردی چون ابعاد و ارتفاع ساختمان، نیرویی که به سازه داربست وارد می شود، استحکام زمینی که داربست روی آن بنا می شود و مواردی از این دست.

دو ضخامت 2 و 2.5 میلی متر با قطر 48 میلی متر معمول ترین ابعاد برای لوله های داربستی هستند. وزن هر شاخه ی ضخامت 2 میلی متر تقریبا چیزی حدود 14 کیلو و وزن نمونه ی ضخیم تر حدود 17 کیلو خواهد بود. اهمیت وزن لوله های داربستی به قدری زیاد است که این لوله ها در صنعت با نام لوله داربست 14 کیلویی و 17 کیلویی هم شناخته می شوند.

باتوجه به این که لوله های داربستی بر اساس وزنشان تعیین قیمت می شوند بدیهی است که قیمت لوله داربست 14 کیلویی کمتر از نمونه ی 17 کیلویی آن خواهد بود اما به همان نسبت با کاهش وزن مقاومتشان هم کاهش پیدا می کند.

 

لوله داربست, مقالات در گروه صبا | نویسنده : سروناز خسروی راد | بروزرسانی : 23 آبان 1402