به نظر می رسد که اشتهای چین برای فلز لیتیوم سیری ناپذیر است. در واقع، گزارش جدید S&P Global بر تلاشهای «اژدهای سرخ» برای استخراج مواد معدنی حیاتی، از جمله عناصر باتری لیتیومی، از معادن در سراسر جهان تأکید دارد.
این گزارش توضیح داده که چگونه دسترسی چین از نظر مواد معدنی، به ویژه آنهایی که برای محصولاتی که پیامدهای مهمی برای آینده دارند، حیاتی هستند، همچنان در حال رشد است. در مواجهه با سیاست های سرمایه گذاری خارجی محدودتر در بازارهای توسعه یافته، شرکت های چینی توجه خود را به معادن معطوف کرده اند. این شامل خرید مواد معدنی کلیدی مانند لیتیوم و کبالت در مناطقی مانند آفریقا است. اس اند پی گلوبال بر این باور است که چین به ایجاد نفوذ خود بر این مواد معدنی و صنایع متکی به آنها ادامه خواهد داد، زیرا با دولت هایی که مشتاق سرمایه گذاری خارجی در سراسر جهان در حال توسعه هستند، همکاری می کند.
شرکتهای کلیدی چینی مانند Ganfeng Lithium و Tianqi Lithium به برداشتن گامهایی برای تامین مواد معدنی حیاتی برای صنایع پیشرفته ادامه میدهند. یکی دیگر از غول های معدن فلز، Zijin Mining Group Co. Ltd نیز قصد دارد وارد بازار تامین باتری لیتیوم شود. این تنها بر اهمیت فزاینده لیتیوم و سایر مواد معدنی حیاتی در برنامههای بلندمدت اقتصادی و فناوری چین تأکید میکند.
وضعیت تقاضای کوتاه مدت تیره و تار به نظر میرسد
در کوتاه مدت، بازار لیتیوم چین همچنان با رکود مواجه است. در واقع، تقاضا برای مواد باتری لیتیومی در چند ماه گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. بسیاری از این موارد به خاطر از دست دادن اشتیاق برای خرید و استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی (EVs) در چین است.
به عنوان مثال، قیمت کربنات لیتیوم در هفته های اخیر به طور قابل توجهی کاهش یافت و از حدود 42000 دلار به 30000 دلار در هر تن کاهش یافت. این کاهش به دنبال کاهش 75 درصدی قیمت در شش ماه گذشته بود که قیمت ها در اواخر آوریل به 22750 دلار در هر تن رسید.
منابع خام باتری لیتیومی
تحلیلگران این نزول را به کاهش خرید لیتیوم توسط تولیدکنندگان باتری لیتیومی به دلیل افزایش مازاد موجودی ها نسبت می دهند. این تقاضای رو به کاهش نیز با کاهش علاقه مصرف کنندگان به خودروهای برقی در چین مرتبط است. در واقع، فروش خودروهای برقی چینی در ماه جولای نسبت به ماه قبل 3.2 درصد کاهش داشته است، اگرچه 32 درصد بیشتر از سال قبل باقی مانده است. تسلا، به ویژه، با یک وضعیت چالش برانگیز در چین دست و پنجه نرم کرد و تنها در ماه ژوئیه 31 درصد کاهش فروش را تجربه کرد.
محرک اقتصادی دولت چین، از جمله محرک مالیاتی برای خرید خودروهای برقی، تاکنون نتوانسته این بخش را تقویت کند. کارشناسان بیشتر عدم اشتیاق به خودروهای برقی را به نگرانی در مورد قابلیت های مسافت پیموده شده خودروها نسبت می دهند.
وضعیت انتظارات بلند مدت، کمبود باتری لیتیومی بالقوه
ممکن است وقفههای های کوتاه مدت برای بازار لیتیوم وجود داشته باشد، اما تحلیلگران معتقدند شرایط در بلندمدت به نفع چین است. با این حال، یک گزارش جدید پیشبینی میکند که عرضه جهانی لیتیوم ممکن است با کسری تقاضا برای این فلز مواجه شود. برخی از تحلیلگران حتی پیشنهاد می کنند که این کمبود ممکن است در اوایل سال 2025 تحقق یابد، در حالی که برخی دیگر بازه زمانی طولانی تری را پیش بینی می کنند.
گزارشی توسط CNBC بیان کرد که BMI، بازوی تحقیقاتی Fitch Solutions، از جمله کسانی است که شکاف عرضه لیتیوم را تا سال 2025 پیش بینی می کند. در گزارش اخیر، BMI این کسری قریب الوقوع را عمدتاً به اشتهای بی رویه چین برای لیتیوم نسبت داده است که از عرضه داخلی آن پیشی گرفته است.
خط تولید باتری لیتیومی
همچنین پیشبینی میشود که تقاضای لیتیوم چین به طور انحصاری برای خودروهای برقی (EVs) از سال 2023 تا 2032 سالانه 20.4 درصد افزایش یابد. در مقابل، تحلیلگران BMI پیشنهاد میکنند که عرضه لیتیوم چین در این مدت تنها 6 درصد رشد خواهد کرد. این نرخ به میزان قابل توجهی کاهش می یابد و کمتر از یک سوم تقاضای پیش بینی شده را پوشش می دهد.
در حال حاضر، چین سومین تولیدکننده بزرگ لیتیوم در جهان است. با این حال، این کشور همچنان بیشتر و بیشتر از عرضه خود، از کشورهای دیگر استفاده می کند. تولید جهانی لیتیوم در سال 2021 به 540000 تن رسید. در همین حال، مجمع جهانی اقتصاد پیش بینی می کند که تا سال 2030، تقاضای جهانی بیش از 3 میلیون تن افزایش یابد.
سیاست مداوم چین: تمام لیتیوم را به دست آورید
از سال 2018 به بعد، شرکت های چینی تقریباً نیمی از معادن بزرگ لیتیوم جهانی را که برای خرید در دسترس بودند، خریداری کردند. این امر بر نفوذ فزاینده چین در زنجیره تامین جهانی این فلز باتری تاکید می کند.
«عجله» برای دستیابی به معادن لیتیوم از سایر کشورهای توسعه نیافته با فشار تصمیمات سیاستی اخیر کشورهایی مانند ایالات متحده و کشورهای متحد آن مواجه شد. در واقع، به نظر می رسد بسیاری از این سیاست ها به شدت بر منافع ملی گرایانه هر کشور متمرکز شده است. این فقط چین را تشویق کرد تا بازارهای نوظهور را برای مخازن تازه مواد خام مورد علاقه کشف کند.
معدن برای تامین باتری لیتیوم
بر اساس این گزارش، از 20 معدن لیتیومی که برای تملک ارائه شده است، شرکت های چینی 10 مورد از آنها را به مبلغ تخمینی 7.9 میلیارد دلار تضمین کرده اند. در مقابل، شرکتهای استرالیایی در رتبه دوم قرار دارند و در پنج سال گذشته تنها پنج معدن را خریداری کردهاند. این داده ها از ارزیابی معاملات بیش از 100 میلیون دلار توسط رتبه بندی S&P Global Ratings ناشی می شود.