پروفیل سبک یا پروفیل مبلی پرمصرف ترین و پرکاربرد ترین نوع پروفیل فولادی است. به خاطر خواص فیزیکی و مکانیکی مناسب آن، محصول نهایی ساخته شده کاملا مطابق با طراحی اولیه بوده و این مقطع فولادی برای ساخت انواع محصولات مناسب است. در ساخت این پروفیل از ورق روغنی استفاده میشود که ضخامت آن در حدود ۰.۴ تا ۱.۵ میلی متر است. به دلیل ضخامت کم این ورق، پروفیل مبلی به نسبت وزن کمی دارد و به همین خاطر است که در صنعت با نام پروفیل سبک شناخته میشود. زمینه های مصرف آن بسیار متنوع و گسترده است و با توجه به وزن، شیوه ساخت و کاربرد دارای تقسیم بندی های متفاوتی میباشد.
موارد مصرف پروفیل سبک
امروزه پروفیل سبک جزء متداول ترین مصالح ساخت و ساز است در صورتی که اولین بار کاملا به شکل آزمایشی در این زمینه از این مقطع فولادی استفاده شد. مقاومت بالا و وزن کم آن که به کاهش وزن کلی سازه کمک میکند، کم کم آن را به یکی از اصلی ترین مصالح در ساختمان سازی تبدیل کرد. دقت ابعادی خوب، طول عمر بالا، قطر و ضخامت دقیق و متنوع، آن را مناسب ساخت انواع درب و پنجره میکند.
موارد مصرف پروفیل مبلی تنها به ساخت و ساز محدود نمیشود بلکه زمینه های مصرف آن بسیار متنوع و گسترده است اما به خاطر ظرافت و مقاومت بالایی که دارد بیشتر در ساخت مبلمان اداری و خانگی، دوچرخه، انواع لوازم صنایع هوایی، تابلو های تبلیغاتی و صنایع سنگین چون صنایع خودرو سازی و نظامی مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگی های پروفیل مبلی
فرم پذیری خوب :
پروفیل سبک بسیار فرم پذیر یا به عبارت بهتر فرآیندپذیر است. با توجه به این که این پروفیل به شکل خام کاربرد زیادی ندارد به راحتی با انواع فرآیندها چون کشش و خمکاری میتوان محصولاتی با شکل های پیچیده و دقیق از آن تولید کرد که مناسب ساخت وسایل خانگی و تزئینی است.
کیفیت سطحی بالا :
برای تولید پروفیل سبک از ورق روغنی استفاده میشود. طی نورد سرد خواص خوبی در ورق ایجاد میشود که این پروفیل هم به عنوان محصول تولیدی از این ورق از تمامی آن ها بهره مند است برای مثال کیفیت سطحی ورق فولادی به میزان قابل توجهی افزایش پیدا میکند. علاوه بر آن که بسیار براق و زیبا است، سطح آن در حد استانداردی زبر است که به راحتی میتواند آبکاری را با حفظ کیفیت بر روی سطح نگه دارد.
دقت ابعادی بالا :
درست مثل کیفیت سطحی خوب، دقت ابعادی بالا هم جزء اصلی ترین ویژگی های ورق روغنی است که به تبع آن پروفیل مبلی نیز این ویژگی را دارا میباشد. با توجه به این که پروفیل سبک برای قطعه سازی هم بسیار کاربردی و مناسب است دقیق بودن ابعاد آن بسیار حائز اهمیت است.
ضخامت و وزن کم :
طبق استانداردهای تولید، ضخامت ورق روغنی میتواند در حدود ۰.۴ تا ۱.۵ میلی متر باشد و به نسبت ورق سیاه ضخامت کمی دارد، به خاطر همین ضخامت کم، معمولا پروفیل های سبک ابعاد بزرگی هم ندارد. ابعاد نسبتا کوچک به علاوه ی ضخامت کم در کنار هم باعث میشود هر شاخه ۶ متری به نسبت وزن کمی داشته باشد.
سطح مناسب آبکاری :
کیفیت سطحی خوب پروفیل مبلی این امکان را به سازنده میدهد که با توجه به کاربرد تولیداتش از انواع آبکاری و رنگ کاری برای رسیدن به سطح مورد نظر استفاده کند. همان طور که پیش تر هم به آن اشاره کردیم سطح پروفیل سبک به حدی زبر است که نه کیفیت آبکاری را خراب میکند و نه مشکلی در نگه داری لایه آبکاری بر روی سطح دارد.
قابلیت جوشکاری :
از انواع روش های جوشکاری چون جوش برق، جوش co2 ، جوش آرگون و جوش برنج میتوان برای ساخت محصولاتی از پروفیل مبلی استفاده کرد. جوشکاری بهترین و مقاومت ترین روش برای ایجاد اتصال بین قطعات پروفیل های فولادی است. با توجه به ظرافت و زیبایی سطحی پروفیل سبک از جوش برنج به طور خاص میتوان در ساخت محصولات تزئینی استفاده کرد.
نکات کلیدی در مورد قیمت پروفیل سبک:
قیمت پروفیل سبک میتواند تحت تاثیر عوامل مختلفی، پیش و طی فرآیند تولید و یا حتی بعد از آن به طور روزانه دچار نوسان شود.
پیش ار تولید، نوسانات قیمت مواد اولیه به علاوه ی هزینه های حمل میتواند قیمت تولید پروفیل را دچار تغییرات کند. با توجه به این که ۹۰% قیمت پروفیل مربوط به ورق آن میباشد حین فرآیند تولید نوسانات قیمت ورق میتواند به شدت قیمت پروفیل را هم تحت تاثیر قراردهد. قیمت ورق روغنی به طور کلی به خاطر فرآیند تولید هزینه بری که دارد بیشتر از قیمت ورق سیاه میباشد و همان طور که گفتیم بر افزایش قیمت پروفیل مبلی تاثیر قابل توجهی دارد. علاوه بر آن ها عوامل دیگری چون هزینه ی حمل پروفیل تولیدی به کارگاه برای ساخت محصول یا انجام انواع فرآیندهای تخصصی چون خمکاری پروفیل، برشکاری یا آبکاری آن میتواند باعث افزایش قیمت بعد از فرآیند تولید بشود. اما در واقع این وزن پروفیل در هر شاخه است که قیمت آن را تعیین میکند. تمامی مقاطع فولادی به شکل شاخه ای به فروش میرسند و قیمت آن ها عموما بر اساس وزن اعلام میشود. هرچه ابعاد پروفیل کوچکتر و ضخامت ورق آن کمتر باشد وزن شاخه هم کمتر و در پایان قیمت آن نیز کمتر میشود. علاوه بر وزن، عوامل دیگری چون نرخ ارز، قیمت جهانی فولاد، تعرفه گمرکی، هزینه انرژی و سایر موارد مشابه میتواند قیمت پروفیل مبلی را دچار نوسان کند.