پروفیل مبلی یا پروفیل سبک همان طور که از نام آن پیدا است وزن کمی دارد و در ساخت مبلمان بسیار پرکاربرد است. وزن کم این مقطع فولادی به خاطر ورق روغنی است که در تولید آن استفاده می شود. پروفیل مبلی یکی از پرمصرف ترین نوع مقاطع فولادی در صنعت است. با توجه به این که ماده اولیه ی تولید بسیاری از محصولات است، برای رسیدن به شکل مورد نظر تولید کننده، نیاز هست تحت فرآیندهای گوناگونی دچار تغییر شکل بشود. بین تمامی فرآیندها، برشکاری اولین و شاید مهم ترین فرآیند روی پروفیل مبلی است. برش لوله و پروفیل مبلی بخش مهمی در صنعت تولید آن ها است و علت اهمیت آن، تاثیر مستقیمی است که بر کیفیت سایر فرآیندها دارد. برای انتخاب بهترین روش برش، نیاز هست اطلاعات کاملی در مورد انواع تکنیک های آن داشته باشیم.
مناسب ترین تکنیک های برش لوله و پروفیل مبلی:
به طور کلی سه روش برای برشکاری لوله و پروفیل مبلی کاربردی است. برشکاری با اره دیسکی، برشکاری با اره نواری، برشکاری با اره آتشی
۱.برش لوله و پروفیل مبلی با اره دیسکی :
با نام اره کاری سرد هم شناخته می شود. یکی از بی نقص ترین روش های برشکاری لوله و پروفیل فولادی است. قطعات برش خورده آن از کیفیت مناسبی برای فرآیندهای بعدی برخوردار خواهند بود و تنها ایراد زاویه برش است.
در این روش برشکاری با اره دیسکی دوار و اتوماتی انجام می شود که در محل دوران خود ثابت است به همین خاطر زاویه برش فقط می تواند عمودی باشد. اندازه ی قطعات برش خرده در این روش از دقت بالایی برخوردار است.
اره دیسکی حرارت زیادی در ناحیه برش ایجاد نمی کند و اثری از حرارت بر قطعه کار باقی نمی گذارد. به همین خاطر مناسب محصولاتی است که به حرارت بالا حساس هستند. اره های دیسکی پلیسه هم ایجاد نمی کنند و سطح برش صاف و بدون ایرادی به جا می گذارد.
۲.برش با اره نواری :
قابلیت دستگاه های برشکاری با اره نواری با توجه به مدل آن ها می تواند کاملا متفاوت باشد. در اغلب موارد دستگاه یا کاملا اتومات است و یا با دستگاه های CNC کنترل می شوند. این روش مناسب برشکاری در حجم بالا است و برخی از انواع این دستگاه ها بندل بر هستند. گرچه این نوع برشکاری به صورت پیش فرض مناسب ترین روش برای انواع لوله و پروفیل در نظر گرفته می شود اما برای برش پروفیل و لوله مبلی در تعداد کم و غیر از بندل خیلی مناسب نیست.
اره ی نواری، اره ای یک پارچه و بدون درز با زائده های دندانی است که با نصب بر دستگاه اتومات برشکاری می تواند با تغییر زاویه، برش های عمودی یا زاویه دار ایجاد کند. در این روش اره با ساییدن زائده های دندانی خود بر ناحیه مورد نظر، ایجاد برش می کند. در بعضی مدل های این دستگاه، شاتل هایی وجود دارد که می تواند طول قطعات برش را هم کنترل کند. قطعات برش خورده با اره نواری از دقت ابعادی بالایی برخوردار هستند. گرچه پلیسه ایجاد نمی کند اما سطح برش با کیفیتی هم ندارد.
۳.برش لوله و پروفیل مبلی با اره آتشی :
برش با اره آتشی روشی ساده برای انواع لوله و پروفیل با انواع آلیاژها در انواع سایزها است. دستگاه های برش با اره آتشی به گونه ای طراحی شده که برشکاری با آن ساده و بدون پیچیدگی باشد. این تکنیک برای محصولات کوچک و برش های کم بسیار کاربردی است چرا که باید به صورت دستی و توسط اپراتور انجام شود. گر چه این روش بسیار مقرون به صرفه است اما برای لوله و پروفیل سنگین مناسب نیست. چرا که برش با حرارت بالا انجام می شود و رد حرارت بر قطعه برش خورده باقی می ماند. ابعاد قطعات برش خورده را به خوبی نمیتوان کنترل کرد و ساخت محصول نهایی همراه با ایراد سایز خواهد بود. پلیسه و سطح برش ناصاف باعث کاهش کیفیت برش در این روش می شود که می تواند فرآیندهای بعدی را نیز تحت تاثیر قراردهد.
۴.برش با لیزر:
لیزر نه با فشار بلکه با حرارت فولاد را برش می زند. در این روش با متمرکز کردن مقدار زیادی انرژی در یک نقطه، برشی ظریف با ابعاد دقیق و حداقل خطا ایجاد می شود. گرچه برش لوله و پروفیل با لیزر به نسبت گران قیمت است اما قابلیت و مزایای زیادی دارد. به راحتی با دستگاه CNC میتوان ابعاد برش را کنترل کرد. نه فقط برای برش بلکه برای سوراخکاری، بسته بندی و … کاربرد دارد، لیزر اعوجاج کمی در ناحیه برش ایجاد می کند و تمامی آلیاژهای آهن چون آلیاژ سخت استیل را به راحتی می تواند برش بدهد.
برش لوله و پروفیل مبلی برای چه کسانی کاربرد دارد و چرا؟
برش لوله و پروفیل مبلی فرآیندی پرکاربرد برای مهندسان و تولید کنندگانی است که از آهن و انواع آلیاژ های آن برای ساخت یا تولید استفاده می کنند. با توجه به طراحی و سایز محصولی که قرار است تولید بشوند، تولیدکنندگان از این فرآیند برای برش مقاطع فولادی استفاده می کنند. برش به واسطه ی دقت بالایی که در تنظیم ابعاد دارد علی رغم ویزگی های نامطلوبش کاربردی است.
گروه صنعتی صبا یکی از بهترین مجموعه های فعال در این زمینه است که با راه اندازی کارگاه برش خود در سال ۱۳۸۵ با شش خط برش بندلی NC به عنوان تنها مجموعه ی تخصصی در زمینه ی برش لوله و پروفیل در ایران فعالیت می کند. در کارگاه برش گروه صنعتی صبا، برشکاری انواع مقاطع فولادی با اره ی نواری به روش PLC bundle cutting با ظرفیت ۵۰۰۰۰ قطعه در روز به صورت تمام اتومات انجام میشود.
:REFERENCES
Tube and pipe cutting techniques; advantages and limitations
Different Pipe and Tube Cutting Techniques and Equipment Discussed