جوشکاری پروفیل سبک یا لوله مبلی یکی از ساده ترین، مقاوم ترین و پایدارترین روش ها برای ایجاد اتصال بین آن ها است.
برای جوشکاری پروفیل سبک که از ورق روغنی نازک با ضخامت های بین ۰.۴ تا ۱.۵ میلیمتر تولید میشوند، چندین روش وجود دارد که ما در این مقاله به بررسی ۴ روش مهم آن میپردازیم .
اول اینکه مقاطع فولادی باید کاملا با هم تراز باشند و نباید فاصله ای بینشان باشد. تغییراتی در حدود دهم میلی متر هم میتواند ایجاد مشکل کند. برای کم کردن ریسک احتمالی، جوشکاری باید در بهترین شرایط ممکن انجام شود و قطعه ی کار با برشکاری دقیق و پولیش سطوح آماده ی جوشکاری شوند.
تمامی دستگاه های جوش شبیه به هم ساخته نمی شوند و هر روش جوشکاری محاسن و معایب خاص خود را دارد که آن روش را مناسب ساخت محصول خاص میکند.
در گذشته جوشکاری بیشتر توسط نظامیان برای ساخت اسلحه مورد استفاده قرار می گرفت اما امروزه در ساخت بسیاری از محصولات در صنعت، کشاورزی، قطعه سازی، ساخت و ساز و … مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع روش های جوشکاری پروفیل سبک و لوله مبلی :
چندین روش برای جوشکاری مقاطع فولادی وجود دارد که معمول ترین آن ها چهار روش جوش برق، جوش co2 ، جوش برنج و جوش آرگون است.
جوش برق :
جوش برق یا جوش الکترود دستی یکی از اولین و در دسترس ترین روش های جوشکاری است. جوش برق برای ساخت انواع پل، جوش لوله مبلی ، جوشکاری پروفیل سبک و سنگین و ساخت ادوات کشاورزی و تراکتور ها مورد استفاده قرار می گیرد.
نکته مهم اینکه تنها ضخامت های بالاتر از ۰.۹ میلیمتر در لوله و پروفیل امکان استفاده از جوش برق را دارند و در ضخامت های پایین تر جوش برق مناسب نیست چون به سادگی دیواره لوله یا پروفیل ذوب میشود .
به دلیل آن که این نوع جوش بسیار مقاوم است و عوامل طبیعی نمی تواند به آن صدمه ای وارد کند مناسب ابزار و ماشین آلاتی که در فضای باز و در معرض باد و باران قرار دارند. انجام جوش برق به طور دقیق و درست نیاز به یک جوشکار ماهر دارد چرا که کار دشواری است.
جوش CO2 یا MIG :
این روش که در فارسی با نام جوشکاری الکترود مصرفی با گاز خنثی هم شناخته می شود. طی جنگ جهانی دوم پیشرفت کرد چرا که برای ساخت سریع تر اسلحه و ابزار مورد استفاده قرار می گرفت.
در این روش از یک قوس الکتریکی برای ساخت یک اتصال کوتاه بین کاتود و آنود الکتریکی استفاده می شود تا این اتصال کوتاه ایجاد حرارتی کند که فلز را ذوب و امکان ترکیب فلز دو قطعه ی قرار گرفته کنار هم را فراهم کند. وقتی حرارت از بین می رود، به تدریج فلز در مجاورت گاز CO2 خنک شده و این ترکیب، فاز جدیدی از فلز تولید می کند.
نکته مهم اینکه جوش CO2 برای جوشکاری لوله و پروفیل مبلی با هر ضخامتی مناسب است و پر استفاده ترین روش برای جوش لوله مبلی و پروفیل سبک است . درز جوش در این روش برجسته است و مناسب ساخت محصولات تزئینی نیست.
این نوع جوشکاری می تواند نیمه دستی یا کاملا اتومات انجام شود. در جوشکاری اتومات یک بازو رباتیک عملیات جوشکاری را انجام می دهد در حالی که در روش نیمه دستی اپراتور هدایت بازو رباتیک را بر عهده دارد. برای جوشکاری طیف گسترده ای از انواع فلز با انواع ضخامت مناسب است. در این روش الکترود زیر گاز co2 به عنوان لایه محافظ قرار می گیرد که مانع از زنگ زدگی فولاد حین جوشکاری می شود .
جوش آرگون یا TIG :
در فارسی با نام جوش الکترود تنگستنی با گاز محافظ نیز شناخته می شود. در این روش از یک الکترود تنگستن استفاده می کنند که از یک قوس الکتریکی برای جوش استفاده می کند. این الکترود ذوب نمیشود و مصرفی نیست و سیم جوش را تقریبا از هر فلزی میتوان انتخاب کرد .
این روش میتواند هم دستی انجام شود و هم اتوماتیک، جوشکاری TIG توسط یک جریان الکتریکی که از لبه ی الکترودها جاری است، انجام می شود. جوش دقیق و تمیز تری به نسبت جوش MIG دارد. برای این روش جوشکاری نیاز هست که دو قطعه به طور دقیق کنار هم قرار بگیرند.
جوشکاری TIG روشی است که نه تنها برای جوشکاری دقیق لوله و پروفیل های سبک و سنگین فولادی مناسب است بلکه تقریبا برای تمامی فلزات میتواند از آن استفاده نمود . اما از معایب آن میتوان به دو مورد اشاره کرد، اول نیاز به نیروی انسانی بسیار ماهر و دیگری قیمت بالای این روش جوشکاری .
جوش برنج :
در این روش با استفاده از حرارت گاز اکسیژن که به استیلن یا کاربید هم معروف است، الکترود برنجی ذوب شده و برای جوش دو قطعه به هم استفاده می شود، بی اغراق این روش از جوش بهترین کیفیت سطحی را بین روش های مختلف جوش لوله و پروفیل ایجاد میکند و بهترین روش جهت جوش قطعات زینتی، دکوری ، لوستر و … می باشد .
در واقع این روش زیباترین و ظریف ترین شیوه جوشکاری پروفیل سبک و لوله مبلی می باشد .
همچنین از این روش می توان برای جوش تمامی فلزات رنگین همچون مس، برنز، خود برنج و آلومینیوم و همچنین لوله و پروفیل های این فلزات استفاده نمود.
سخن پایانی:
هر کدام از انواع روش های جوشکاری با توجه به ویژگی هایشان کاربرد خاص خود را دارد. برای مثال جوش برق ارزان ترین و در دسترس ترین نوع جوشکاری است به همین دلیل گزینه ای مناسب و مقرون به صرفه برای تولید محصولات ارزان قیمت است. در مقابل جوش برنج گران ترین و البته با کیفیت ترین نوع جوشکاری است. مناسب ساخت وسایل تزئینی با لوله و پروفیل سبک است که از ورق روغنی تولید می شوند و ساخت ظریفی دارند. مهندسی ترین نوع جوش، جوش آرگون یا جوش TIG است به همین خاطر برای انجام آن به نیرویی ماهر و خبره نیاز هست. در پایان این جوش CO2 یا جوش MIG است که کاربردی ترین نوع جوشکاری است و برای انواع فلزات و محصولات مناسب است.