جوشکاری یکی از سادهترین، مقاومترین و پایدارترین روشها برای ایجاد اتصال بین مقاطع فولادی است. چندین روش گوناگون برای جوشکاری پروفیل سبک وجود دارد اما این ویژگیهای فلز پایه است که تعیین میکند کدام روش مناسبتر و کاربردیتر خواهد بود. در ادامه به بررسی ۴ روش از متداولترین آنها خواهیم پرداخت. درمورد هر کدام از این روشها نکاتی وجود دارد که شناخت و آگاهی از آن کمک میکند نتیجه نهایی مناسبتر و مطلوبتر باشد.
انواع روشهای جوشکاری پروفیل سبک
چندین روش برای جوشکاری مقاطع فولادی وجود دارد که معمولترین آنها چهار روش جوش برق، جوش co2 ، جوش برنج و جوش آرگون است. در مورد پروفیل سبک باتوجه به ضخامت کم ورق موارد محدودکنندهای وجود دارد که شناخت آنها بهشدت بر کیفیت محصول نهایی اثر میگذارد. همچنین با افزایش قیمت پروفیل مبلی تولیدکنندگان به سمت تکنولوژیهای جدید جوشکاری روی میآورند تا هم ضایعات کمتری داشته باشند و هم قطعه کار پس از جوشکاری کیفیت و ظاهری خوب داشته باشد.
۱.جوش برق
جوش برق یا جوش الکترود دستی یکی از اولین روشها برای جوشکاری مقاطع فولادی بوده است. تنها برای ضخامتهای بالاتر از ۰.۹ میلیمتر امکان استفاده از این جوش وجود دارد چرا که حرارت آن میتواند، دیواره مقاطع نازکتر از ۰.۹ را ذوب کند. به عبارتی برای پروفیل سبک با ضخامت کمتر از ۰.۹، نه تنها اتصالی با جوش الکترود دستی ایجاد نمیشود بلکه ورق خود پروفیل هم در نقطه اتصال ذوب شده و از بین میرود.
جوش برق بسیار مقاوم است و عوامل طبیعی نمیتواند به آن صدمهای وارد کند. به همین خاطر مناسب ابزار و ماشین آلاتی است که در فضای باز و در معرض باد و باران قرار دارند. از این نوع همچنین برای ساخت انواع پل، جوشکاری پروفیل و لوله مبلی و سنگین و ساخت ادوات کشاورزی و تراکتورها استفاده میشود.
انجام جوش برق کار بسیار دشواری است که برای انجام آن به شکل دقیق و درست به جوشکاری ماهر نیاز است.
۲.جوش CO2 یا MIG
جوش CO2 که با نام جوشکاری الکترود مصرفی با گاز خنثی هم شناخته میشود، از یک قوس الکتریکی برای ساخت اتصال کوتاه بین کاتود و آنود الکتریکی استفاده میکند. این اتصال کوتاه حرارت بالایی دارد که فلز را ذوب کرده و امکان ترکیب فلز دو قطعهی قرار گرفته کنار هم را فراهم میکند. گاز co2 به عنوان لایه محافظ روی الکترود قرار میگیرد و مانع از زنگزدگی فولاد حین جوشکاری میشود. وقتی حرارت حاصل از جوشکاری از بین میرود، به تدریج فلز در مجاورت گاز CO2 خنک شده و این ترکیب، به طور کلی فاز جدیدی را به وجود میآورد.
نکته مهم اینکه جوش CO2 برای جوشکاری مقاطع فولادی با هر ضخامتی و به طور خاص برای پروفیل مبلی بسیاری کاربردی و مناسب است اما درزجوش آن برجسته است و ظاهر زیبایی ندارد، به همین خاطر بههیچ وجه مناسب ساخت محصولات تزئینی نیست.
این نوع جوشکاری میتواند نیمهدستی یا کاملا اتومات انجام شود. در جوشکاری اتومات یک بازو رباتیک عملیات جوشکاری را انجام میدهد. در حالی که در روش نیمه دستی اپراتور هدایت بازو رباتیک را بر عهده دارد.
۳.جوش آرگون یا TIG
با نام جوش الکترود تنگستنی با گاز محافظ نیز شناخته میشود. در این روش برای جوشکاری از یک الکترود تنگستنی و یک سیم جوش به عنوان فلز پرکننده استفاده میکنند. سیم جوش را تقریبا از هر فلزی میتوان انتخاب کرد. جوشکاری TIG توسط یک جریان الکتریکی که از لبهی الکترودها جاری است، انجام میشود.
این الکترود ذوب نمیشود و مصرفی نیست. جوش دقیق و تمیزتری به نسبت جوش MIG ایجاد میکند. روشی دقیق برای انواع مقاطع و فلزات است. هم به صورت دستی و هم اتوماتیک انجام شدنی است.
جوش آرگون در کنار تمام نقاط قوتش دو نقطه ضعف دارد. اول مهارت اپراتور بر کیفیت جوش تاثیر چشمگیری دارد در نتیجه برای ایجاد اتصالی محکم و باکیفیت وجود اپراتوری ماهر ضروری است. دوم نیز هزینهی بالای این نوع جوش در مقایسه با سایر روشها است.
۴.جوش برنج
در این روش با استفاده از حرارت گاز اکسیژن که به استیلن یا کاربید هم معروف است، الکترود برنجی ذوب شده و از آن برای اتصال دو قطعه به هم استفاده میشود، بیاغراق این روش بهترین کیفیت سطحی، زیباترین و ظریفترین درزجوش را دارد به همین خاطر بهترین روش برای ساخت لوازم زینتی، دکوری ، لوستر و … میباشد. همچنین از جوش برنج میتوان برای جوشکاری تمامی فلزات رنگین چون مس، برنز، خود برنج و آلومینیوم استفاده نمود.
کاربرد هرکدام از روشهای جوشکاری پروفیل سبک
هر کدام از انواع روشهای جوشکاری با توجه به ویژگیهایشان کاربرد خاص خود را دارد.
جوش برق ارزانترین و در دسترسترین نوع جوشکاری است به همین دلیل گزینهای مناسب و مقرونبهصرفه برای تولید محصولات ارزان قیمت است. در مقابل جوش برنج گرانترین و البته با کیفیتترین نوع جوشکاری است. مناسب ساخت وسایل تزئینی است که از مواد اولیه ظریفی چون ورق روغنی ساخته شدهاند و خود نیز ساخت ظریفی دارند. مهندسیترین نوع جوش، جوش آرگون یا جوش TIG است به همین خاطر برای انجام آن به نیرویی ماهر و خبره نیاز هست. در پایان این جوش CO2 یا جوش MIG است که کاربردیترین نوع جوشکاری است و برای انواع فلزات و محصولات مناسب است.
نکات مهم برای جوشکاری پروفیل سبک
باتوجه به تفاوت ویژگی روشهای مختلف جوشکاری، انتظار میرود که هرکدام نکات و قوانین خاص خود را داشته باشند اما درواقع علاوه بر قوانین خاص هر روش، مجموعه قوانینی نیز وجود دارد که قوانین مشترک در تمامی روشهاست و برای ایجاد اتصالی باکیفیت، ضروری است.
اول اینکه دو قطعه پیش از شروع جوشکاری باید کاملا باهم تراز شوند چرا که اختلاف سطح، حتی در حد دهم میلیمتر هم میتواند ایجاد مشکل کند.
دوم، برای کمکردن ریسک خطا، جوشکاری باید در بهترین شرایط ممکن انجام شود و قطعهی کار پیش از جوشکاری با برشکاری دقیق و پولیش سطوح، آماده شده باشد.
سوم اینکه سطوحی که جوش میخورند باید کاملا چربیگیری شده و از عاری از هرگونه کثیفی یا پلیسه باشند تا بهترین جوش ایجاد شود.
چهارمین و آخرین نکته اینکه دستگاههای جوش شبیه به هم ساخته نمیشوند. برای هرکدام قوانین، دستورالعملها و ویژگی خاصی وجود دارد که مصرفکننده باید با آگاهی کامل نسبت به آنها اقدام به مصرف کند.
سلام وقت بخیر
لطفا با دفتر فروش صبا تماس بگیرید تا همکارانم در بخش فروش راهنماییتون کنن.
قوطی آهنی ۴ در ۴ با گوشت دو میل به ارتفاع ۳.۵ چه میزان وزن رو میتونه تحمل کنه برای دراز مدت ،در نمای ساختمان؟
ضمنا جوشکاری بر روی همین قوطی با درجه جوش ۱۷۰ با دستگاه جوش ۲۰۰ در قسمت وسط قوطی (منظور از ۳.۵متر ) با نبشی ۴ با گوشت ۴ ، بر یک طرف قوطی (یک ضلع) که سبب سوراخ شدن قوطی شده خطرناک است؟
سلام وقت بخیر
ممنون از محبت و حسن نظر شما.
بله به دلیل خارج شدن گاز اکسید روی zno جوشکاری این نوع ورق برای سلامتی مضر هست.
بینظیر بود، ممنون از مجموعه ی خوب صبا، جوشکاری پروفیل گالوانیزه برای سلامتی ضرری داره؟