با نگاهی اجمالی به اطراف متوجه کاربرد گسترده ی مقاطع فولادی در زندگی خود می شویم. امروزه این مقاطع به وفور برای تولید انواع محصولات از پایه های مبلمان منزل تا حفاظ های نرده مورد استفاده قرار می گیرند. بی شک علت اقبال این مقاطع فولادی میان تولیدکنندگان و صنعتگران ویژگی های بی نظیر آن است. پروفیل مبلی یکی از بهترین و کاربردی ترین انواع این مقاطع است که درست مثل تمامی اشیا و مواد اولیه محاسن و معایب خاص خود را دارد دارد. گر چه بیشتر به نقاط قوت این مقطع پرداخته شده اما لازمه ی یک طراحی اصولی و در پی آن تولید محصولی بی نقص ، داشتن دیدی درست و کامل از ویژگی های خوب و بد آن است. در این مقاله قصد داریم به طور کامل نقاط ضعف و قوت این مقطع فولادی را بررسی کنیم.
محاسن پروفیل مبلی:
۱.فرآیندپذیر است.
ورق روغنی بسیار انعطاف پذیر است به همین خاطر مقاطع فولادی سبک به ویژه پروفیل مبلی که در تولیدشان از ورق روغنی استفاده می شود انعطاف بسیار خوبی دارند و مناسب انجام انواع فرآیند ها هستند. فرآیند پذیر بودن پروفیل نکته ای بسیار کلیدی و مهم است چرا که در اکثر مواقع مقاطع به شکل خام کاربردی ندارند و برای تولید تحت انواع فرآیند ها قرار می گیرند. در فرآیندی چون خمکاری پروفیل سبک انعطاف پذیری ورق بسیار حائز اهمیت است. اگر پروفیل انعطاف کافی برای کشش و یا فشرده شدن را نداشته باشد در محل خم پاره و یا شکسته می شود.
۲.سطح آن مناسب برای آبکاری و رنگ کاری است.
آبکاری هم درست مثل خمکاری یکی از کاربردی ترین انواع فرآیند ها است که بر روی پروفیل انجام می شود. کیفیت آبکاری علاوه بر مهارت آبکار به شدت به کیفیت ورق و کیفیت درز جوش آن بستگی دارد. زبری سطح ورق روغنی نه به حدی زیاد است که بعد از آبکاری سطحی ناصاف ایجاد کند و نه به حدی کم که لایه آبکاری ورقه ای از سطح بلند بشود.
۳.دقت ابعادی بالایی دارد.
حین تولید ابعاد پروفیل با دقت بالایی در حدود دهم میلی متر کنترل می شود. با توجه به این که پروفیل مبلی در قطعه سازی کاربرد دارد ، دقیق بودن ابعاد آن بسیار نکته ی مهمی است. در صورتی که تلورانس ابعادی این مقاطع خیلی زیاد باشد تولید کننده حین انجام فرآیند ها با مشکلات اساسی مواجه می شود.
۴.وزن کم و قیمت مناسبی دارد.
پروفیل سبک همان طور که از نامش پیدا است وزن کمی دارد و علت این وزن کم ضخامت کم ورق آن می باشد. ضخامت ورق روغنی طبق استاندارد می تواند ۰.۴ تا ۱.۵ میلی متر باشد. به همین دلیل پروفیل های سبک معمولا در سایز های خیلی بزرگ تولید نمی شوند در نتیجه ضخامت کم و سایز های به نسبت کوچک این مقاطع باعث می شود وزن هر شاخه در مقایسه با پروفیل سیاه خیلی کمتر باشد و به دلیل آن که قیمت پروفیل بر اساس وزن محاسبه می شود وزن کم آن به شدت بر کاهش قیمت پروفیل سبک به ازای هر شاخه اثر میگذارد.
معایب پروفیل مبلی:
۱.در معرض رطوبت دچار خوردگی و زنگ زدگی می شود.
فولاد در معرض هوا با اکسیژن واکنش می دهد و تولید زنگ آهن میکند که به تدریج باعث از بین رفتن و خوردگی آن می شود. پروفیل سبک اگر لایه ای چون رنگ یا آبکاری به عنوان محافظ نداشته باشد به سرعت دچار زنگ زدگی و خوردگی می شود و استحکام خود را از دست می دهد.
۲.بدنه آن به سرعت آسیب می بیند.
ضخامت کم و انعطاف پذیری بالای ورق روغنی را هم می توان به عنوان نقطه ضعف و هم نقطه قوت در نظر گرفت. همان طور که پیش تر توضیح دادیم انعطاف پذیری بالا باعث می شود انواع فرآیند ها با کمترین ایراد و به راحتی انجام بشود اما این شکل پذیری بالای پروفیل در جابجایی ها ایجاد مشکل می کند و مقطع به راحتی آسیب میبیند. اگر در زمان جابجایی و انتقال از کارخانه این کار با دقت انجام نشود حجم زیادی از بار آسیب می بیند و دیگر قابل استفاده نخواهد بود به همین خاطر انرژی زیادی صرف نگه داری و جابجایی بار های کم ضخامت می شود که این باعث افزایش قیمت پروفیل مبلی با ضخامت خیلی کم می شود.
۳.قیمت ورق آن از قیمت ورق پروفیل سنگین بیشتر است.
فرآیند های بیشتری که برای تولید ورق روغنی روی ورق سیاه انجام می شود به علاوه ی کیفیت خوب آن باعث شده قیمت ورق روغنی بیشتر از قیمت ورق سیاه باشد. در زمان خرید شاید قیمت تمام شده یک شاخه پروفیل مبلی علی رغم قیمت زیاد ورق آن کمتر از یک شاخه پروفیل سنگین باشد اما در حقیقت قیمت یک کیلو از پروفیل سبک بیشتر از یک کیلو پروفیل سنگین است.
۴.درز جوشی تیره سرتاسر طول پروفیل وجود داد.
گرچه زائده های جوشکاری درز در پروفیل سبک درز دار برای بهتر کردن کیفیت آن از سطح تراشیده می شود اما باز هم ردی تیره رنگ در سرتاسر لوله وجود دارد که در زمان تولید محصولات تزئینی از این پروفیل ، ایجاد مشکل می کند. در برخی انواع لوله های درز دار زائده های داخل به طور کلی برداشته نمی شود.
:References
The Disadvantages of Steel Structures