در صنعت تولید لوله و پروفیل فولادی ، محاسبه ی وزن بسیار با اهمیت است زیرا قیمت مقاطع بر اساس وزن آن ها محاسبه می شود. وزن مقاطع فولادی به طور مستقیم مرتبط با ضخامت دیواره و اندازه ابعاد آن ها می باشد، هر چه ضخامت دیواره بیشتر باشد وزن هم بالاتر می رود. وزن و ضخامت زیاد باعث می شود لوله و پروفیل انعطاف پذیری کمتری از خود نشان دهند. با توجه به این که قیمت مقاطع فولادی بر اساس وزن آن ها محاسبه می شود بدیهی است هر چه ضخامت و درنتیجه وزن مقطع بیشتر باشد قیمت آن به ازای هر شاخه بیشتر می شود. در این مقاله به بررسی عواملی که بر وزن و درپی آن قیمت پروفیل سبک و لوله سبک تاثیر دارد، خواهیم پرداخت.
وزن لوله و پروفیل به چگالی ماده تشکیل دهنده، قطر لوله (یا طول و عرض پروفیل) ، ضخامت و طول شاخه آن بستگی دارد.
چگالی، وزن ماده مورد نظر را در هر واحد حجم آن نشان می دهد. وزن لوله و پروفیل نه تنها بر قیمت خود آن ها تاثیر دارد بلکه بر قیمت تمام شده محصولات تولیدی از آن ها هم اثر گذار است چرا که وزن بالا علاوه بر افزایش قیمت می تواند باعث ایجاد چالش های هزینه بری در حمل و نقل بشود. نوع ورق، ضخامت دیواره و شکل مقطع چگونه می تواند باعث افزایش یا کاهش وزن لوله و پروفیل بشود؟
نوع ورق : به طور کلی مقاطع فولادی از سه نوع کلی ورق تولید می شوند. ورق روغنی، ورق سیاه و ورق استیل ضد زنگ. برای تولید لوله و پروفیل سبک از ورق روغنی استفاده می شود. طبق استاندارد های تولید ضخامت ورق روغنی می تواند در بازه ای بین ۰.۴ تا ۱.۵ میلی متر باشد که این مقدار برای ورق سیاه بین ۲ تا ۴ میلی متر است. همان طور که پیشتر گفتیم افزایش ضخامت باعث افزایش وزن می شود به همین خاطر می توان گفت نوع ورق استفاده شده نقش اصلی را در تعیین وزن بر عهده دارد. از ورق سیاه برای تولید لوله و پروفیل سنگین استفاده می شود. ضخامت زیاد ورق سیاه باعث می شود مقاطع تولیدی آن وزن زیادی داشته باشند و به همین دلیل است که در صنعت با نام لوله و پروفیل سنگین شناخته شده اند. لوله و پروفیل استیل دکوراتیو نیز از ورق استیل تولید می شود. در مورد استیل هم وزن تعیین کننده ی قیمت هر شاخه است.
ضخامت دیواره : ضخامت دیواره را نوع ورق آن تعیین می کند. همان طور که پیش تر هم گفتیم، ورق روغنی ضخامتی بین ۰.۴ تا ۱.۵ میلی متر دارد که در مقایسه با ورق سیاه کمتر است. ضخامت زیاد به معنی استفاده از مقدار بیشتری از فولاد در تولید لوله و پروفیل است. به همین خاطر افزایش ضخامت به طور مستقیم بر افزایش وزن تاثیر دارد.
قطر لوله : لوله فولادی بر اساس قطر دایره مقطع آن دسته بندی می شود. هر چه قطر لوله بیشتر باشد و میزان فولاد بیشتری در تولید آن استفاده شود بدیهی است وزن بیشتری هم خواهد داشت.
سایز پروفیل : به دلیل آن که شکل مقطع پروفیل ها انواع مربع، مستطیل یا شکل هایی نزدیک به آن ها است، اندازه ی مقطع آن بر اساس طول و عرض محاسبه می شود. هر چه مقطع پروفیل سبک بزرگ تر باشد قاعدتا وزن بیشتری هم خواهد داشت.
همان طور که پیش تر به آن اشاره کردیم قیمت مقاطع فولادی اعم از قیمت پروفیل مبلی و لوله سبک بر اساس وزن آن ها محاسبه می شود. به همین دلیل تمامی مواردی که باعث افزایش وزن می شود که بالاتر هم به آن ها اشاره کردیم، بر افزایش قیمت لوله مبلی و پروفیل سبک هم تاثیر گزار است.
فرمول محاسبه وزن لوله چیست ؟
برای محاسبه وزن یک شاخه ۶ متری از هر لوله میتوانیم از فرمول زیر استفاده کنیم، به شرط اینکه تمامی مقادیر به میلیمتر وارد شود . وزن لوله (کیلوگرم) = قطرلوله (میلیمتر) × ضخامت لوله (میلیمتر) × ۰.۱۴۶
برای محاسبه وزن پروفیل از چه فرمولی استفاده کنم ؟
برای محاسبه وزن یک شاخه ۶ متری از هر پروفیل میتوانیم از فرمول زیر استفاده کنیم، به شرط اینکه تمامی مقادیر به میلیمتر وارد شود . وزن پروفیل (کیلوگرم) = (طول + عرض) × ضخامت پروفیل (میلیمتر) × ۰.۰۹۳
:REFERENCE
Pipe Weight Calculation | Steel Pipe Weight Chart