اگر با مقاطع مختلف فولادی آشنا باشید و به نوعی با آن‌ها سر و کار داشته باشید حتما نام مقطعی به نام قوطی را شنیده‌اید. با این حساب احتمالا برای شما هم سوال پیش آمده باشد که تفاوت قوطی و پروفیل در چیست. چرا که خیلی از مواقع این دو عبارت را به اشتباه به جای یکدیگر به کار می‌برند. البته این موضوع اشتباه بوده و باید اصلاح شود. چرا که این دو مقطع تفاوت‌های اساسی‌ای را با یکدیگر داشته و نباید به جای یکدیگر به کار روند. به همین دلیل برای شناخت قوطی نیاز است تا با پروفیل هم آشنا شده تا تفاوت‌های بین این دو را نیز متوجه شوید. در این مقاله علاوه بر شناخت قوطی و انواع آن با کاربردهایش نیز آشنا می‌شویم. پس در ادامه با صبا پروفیل همراه باشید.

پروفیل چیست و انواع آن کدامند؟

واژه پروفیل (Profile) از نظر لغوی به معنای مقطعی ثابت با طول زیاد است که اکثرا در ساختمان‌ و ماشین‌سازی به کار می‌رود. پروفیل‌ها ممکن است از جنس‌ها و شکل‌های متنوعی ساخته شوند. اما در میان تمام پروفیل‌های موجود پروفیل آهن پرطرفدارترین بوده و در صنایع بسیاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه با انواع پروفیل‌ها آشنا خواهیم شد.

انواع پروفیل

پروفیل‌ها را از چند حیث می‌توان دسته‌بندی کرد. در ادامه به طور خلاصه با دسته‌بندی‌های مختلف پروفیل‌ها و انواع آن آشنا می‌شویم.

انواع پروفیل از نظر جنس

پروفیل‌ها در جنس‌های مختلفی تولید می‌شوند که هر کدام در فضای مخصوص به خود کاربرد دارد. به طور مثال پروفیل استیل در ساخت نردبان استخر و پروفیل مبلی در ساخت مبلمان‌ها کاربرد دارد. برخی از انواع پروفیل که در جنس با یکدیگر متفاوت هستند عبارتند از:

  1. پروفیل چوب
  2. پروفیل آلومینیوم
  3. پروفیل استیل
  4. پروفیل فولادی

انواع پروفیل از نظر شکل

پروفیل‌ها بسته به کاربردی که در آن مورد استفاده قرار می‌گیرند در شکل‌های گوناگونی به تولید می‌رسند. برخی از انواع اپروفیل‌ها از نظر شکل عبارتند از:

  1. پروفیل لنگه‌دری
  2. پروفیل سپری
  3. پروفیل کلافی
  4. پروفیل قوطی
  5. پروفیل نبشی
  6. پروفیل ناودانی
  7. پروفیل Z

انواع پروفیل از نظر استاندارد

پروفیل‌ها از نظر استانداردی که با آن ساخته می‌شوند به دو دسته‌ی کلی تقسیم‌بندی می‌شوند. این دو استاندارد که به استانداردهای سبک و ساختمانی شناخته می‌شوند باعث می‌شوند تا پروفیل‌های تولید شده در عین شباهت از نظر شکل، کاربردهای متفاوتی را داشته باشند. اطلاعات بیشتر در مورد انواع پروفیل را می‌توانید در مقاله “کدام پروفیل برای تولید محصول شما مناسب تر است؟” به دست آورید.

پروفیل چیست و انواع آن کدامند؟

پروفیل قوطی چیست؟

همانطور که در بخش انواع پروفیل گفتیم یکی از انواع پروفیل‌ها قوطی آهن است که در شکل و ظاهری مربعی یا مستطیلی شکل تولید می‌شود. این پروفیل‌ها در دو استاندارد سبک و ساختمانی به تولید رسیده و دارای ابعاد و ضخامت‌های گوناگونی می‌باشند. نحوه تولید این قوطی‌ها به این صورت است که پس از تبدیل شمش یا بیلت به ورق سیاه تصمیم‌گیری می‌شود که مقصود تولید قوطی سبک است یا قوطی سنگین.

اگر قصد تولید قوطی سنگین را داشته باشیم ورق سیاه را پس از رساندن به ضخامت مورد نظر در اندازه‌های لازم برش زده و از غلتک‌های مخصوصی رد می‌کنیم تا به شکل قوطی دربیایند. حال که قوطی مورد نظر شکل گرفت درز آن را جوش داده و به قوطی مورد نظر می‌رسیم. اما اگر قصدمان تولید قوطی سبک باشد باید با انجام فرایند نورد سرد ابتدا ورق سیاه را به ورق روغنی تبدیل کرده و سپس آن را به شکل قوطی دربیاوریم.

هر کدام از این قوطی‌ ها بسته به سبک یا سنگین بودن و ابعادی که دارند در موارد گوناگونی به کار برده می‌شوند. در ادامه مقاله قصد داریم تا موارد مصرف قوطی‌های آهن با ضخامت 2 میلی‌متر را بررسی کرده و آن ها را شرح دهیم.

کاربرد قوطی آهن با ضخامت 2 میلی‌متر

همانطور که گفتیم قوطی آهن در ضخامت‌های مختلفی تولید شده و هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارد. یکی از پرکاربردترین ضخامت‌ها در قوطی آهن، ضخامت 2 میلی‌متر است که در ابعاد مختلفی به تولید می‌رسد. برخی از این ابعاد و کاربردهایشان به شرح زیر می‌باشد.

قوطی 20 در 10

قوطی 20*10 یکی از قوطی‌های مستطیل شکل است که ابعاد کوچکی داشته و برای ساخت زوار شیشه به کار می‌رود. این قوطی‌ها به دلیل ابعاد مناسبی که دارند برای ساخت زوارها کاملا مناسب بوده و به طور گسترده‌ای در این راه مصرف می‌شوند.

قوطی 20 در 20

قوطی 20*20 یکی از قوطی‌های مربعی شکل است که در موارد مختلفی کاربرد دارد. از جمله کاربردهای این قوطی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حفاظ دزدگیر
  • ساخت قفسه‌بندی‌های مختلفی مثل کتابخانه و قفسه فروشگاهی
  • تولید در و پنجره فولادی
  • ساخت 4 پایه‌های فلزی
  • ساخت اسکلت‌های سقف کاذب
  • تولید جاکفشی فلزی

قوطی 25 در 10

این قوطی که از نظر ابعادی تفاوت بسیار کمی را با قوطی 20 در 10 دارد همانند آن در ساخت زوار شیشه به کار گرفته می‌شود. از این قوطی برای تولید دروازه‌های کوچک و برخی قفسه‌ها نیز استفاده می‌شود.

قوطی 25 در 25

یکی دیگر از قوطی‌های مربعی که از ابعاد کوچی برخوردار است قوطی 25*25 می‌باشد که در کاربردهایی مثل تولید درب و پنجره پروفیلی کاربرد داشته و علاوه بر این در تولید برخی سازه‌های ظریف نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قوطی 30 در 10

اگرچه قوطی 30*10 جزو پروفیل‌های پرکاربرد محسوب نمی‌شود اما در ساخت درب و پنجره پروفیلی کاربرد زیادی را دارد.

قوطی 30 در 20

گاهی دقت در اندازه‌ی پروفیل بسیار مهم بوده و نیاز است تا ابعاد آن دقیقا به اندازه‌ای باشد که نیاز داریم. در تولید جاکفشی و قفسه و درب و پنجره هم چنانچه از ابعاد دیگری می‌توان استفاده کرد اما قوطی 30*20 از مقاطع پرکابرد در این زمینه می‌باشد.

قوطی 30 در 30

مربعی بودن قوطی 30*30 باعث می‌شود تا بتوانیم از آن در کاربردهایی خاص استفاده کنیم. یکی از این کاربردها ساخت سایه‌بان‌های چتری و سایه‌بان‌های بازویی است که در سواحل و جلوی مغازه‌ها استفاده می‌شوند. علاوه بر این از قوطی 30در30 برای ساخت درب و پنجره و قفسه و نرده و جاکفشی نیز استفاده می‌شود.

قوطی 30 در 30

قوطی 40 در 20

قوطی 40*20 یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی برای تولید نرده راه‌پله و چارچوب کمد دیواری و درب و پنجره پروفیلی و قفسه فروشگاهی می‌باشد. این مقاطع به دلیل داشتن ابعاد نرمال، طرفداران زیادی را برای تولیدات وسایل مختلف دارند.

قوطی 40 در 30

قوطی 40*30 برای ساخت حفاظ‌های فولادی مناسب بوده و می‌توان از آن‌ برای ساخت انواع حفاظ استفاده کرد.

قوطی 40 در 40

این قوطی به دلیل داشتن شکل مربعی در کاربردهایی که به استحکام بیشتری نیاز دارند مناسب می‌باشد. قوطی 40*40 برای ساخت کانکس، چهارچوب و کمد دیواری به کار می‌رود.

قوطی 50 در 50

قوطی 50*50 یکی از بهترین مقاطع برای ساخت پایه میز کار صنعتی و پل ورودی پارکینگ می‌باشد.

قوطی 60 در 20

از قوطی 60*20 برای ساخت راه‌پله فلزی و پله‌های فرار استفاده می‌شود. این موضوع به دلیل ابعاد و استحکامی است که قوطی 60 در 20 از خود دارد.

قوطی 60 در 30

ابعاد بزرگ قوطی 60*30 نیز همچون قوطی 60در20 باعث شده تا از آن هم برای ساخت راه‌پله فلزی و پله فرار استفاده شود.

قوطی 60 در 40

قوطی 60*40 نسبت به دو مورد قبل استحکام و ابعاد بزرگتری را داشته و در ابعاد بزرگتری از راه پله و پله فرار به کار برده می‌شود.

قوطی 60 در 50

قوطی 60*50 برای ساخت راه‌پله فلزی و پل‌های ورودی پارکینگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قوطی 60 در 60

ساخت پایه‌های فنس و درب پارکینگ به دلیل حساسیتشان نیاز به پروفیلی دارند که استحکام بالایی را داشته باشد. استحکام لازم برای ساخت این محصولات را می‌توان در قوطی 60*60 به خوبی پیدا کرد.

قوطی 80 در 40

قوطی 80*40 که ظاهری مستطیلی را دارد برای ساخت اسکلت زیر شیروانی، بالکن و خرپا سوله مورد استفاده قرار گرفته و می‌تواند استحکامات لازم را برآورده کند.

قوطی 80 در 60

از قوطی 80*60 برای ساخت پله فرار و سقف سوله‌ها استفاده می‌شود.

قوطی 80 در 80

قوطی 80*80 به دلیل ابعاد بزرگ و استحکامی که دارد برای ساخت پایه درب گاراژی و همچنین سقف سوله مورد استفاده قرار می‌گیرد.

"</p

قوطی 100 در 60

ساخت پله فرار‌های بزرگ نیاز به قوطی‌های بزرگ و مستحکمی دارد که بتوانند وزن زیادی را تحمل کنند. از این رو برای ساخت این پله‌ها از قوطی 100*60 استفاده می‌شود.

قوطی 100 در 80

سوله‌های بزرگ از سقف‌های عظیمی برخوردار هستند که برای ساخت آن‌ها نیاز است تا پروفیلی بسیار مستحکم با ابعاد بزرگ در دسترس باشد. از این رو از قوطی 100*80 برای ساخت این سوله‌ها استفاده می‌شود.

قوطی 100 در 50

برای ساخت پایه درب گاراژی و پله‌های فرار بزرگ و سقف سوله‌های عظیم از قوطی 100*50 استفاده می‌‌شود.

جمع‌بندی

قوطی‌های آهن که نوعی از پروفیل‌ها هستند دارای ابعاد و ضخامت‌های گوناگونی می‌باشند. این قوطی‌ها بسته به سبک یا سنگین بودن و ابعادشان در موارد مختلفی به کار رفته و مورد استفاده قرار می‌گیرند. قوطی‌های ضخامت 2 بسته به ابعادی که دارند در مواردی مثل ساخت زوار شیشه، دروازه کوچک، قفسه، درب و پنجره پروفیلی، سایه‌بان، نرده، چارچوب، کانکس و … کاربرد دارند.

پروفیل آهن, مقالات در گروه صبا | نویسنده : امین شاکری | بروزرسانی : 8 آذر 1402